perjantai 27. toukokuuta 2016

Mikä on artistin vastuu?




Viime viikon loppupuolella The 69 Eyesin keikasta nousi netissä pienoinen kohu. Kyseinen bändi oli heittänyt keikan Oulun Hevimestassa. Keikka ei juttujen mukaan ollut mennyt kovin hyvin ja joka puolella puhuttiin, että keikka ei ennättänyt edes puoleenväliin kun laulaja sammui lavan viereen sohvalle ja muu bändi jatkoi ilman solistia. Yhtye pyysi kyseistä välikohtausta anteeksi Facebookin kautta, mutta epäselväksi jäi mistä syystä keikka oikeastaan epäonnistui. Tärkeämpää kuin syiden pohtiminen on se, että aloin miettiä tosissani mikä on artistin/bändin vastuu keikasta ja yleisön viihtyvyydestä.

Hevimestan ja iltapäivälehtien kommenttiosioita lukiessani huomasin monia eri argumentteja bändin ja kyseisen keikan puolesta ja vastaan. Kommenteissa painotettiin sitä, että juominen kuuluu rocknroll kulttuuriin ja muutkin tunnetut artistit ovat vetäneet keikkoja umpihumalassa. Toiset puolustivat yhtyettä henkeen ja vereen kommentoimalla, että ihmisiä bändin jäsenetkin ovat ja kaikki mokailevat joskus. Toiset taas moittivat kokenutta ja paljon keikkaillutta yhtyettä yleisölle aiheutuneista kuluista ja siitä, ettei keikka vastannut kenenkään odotuksia.

Itse kyseistä bändiä kauan kuunnelleena en halua ottaa kantaa sen enempää kyseiseen asiaan, mutta totean vain, että tiedän The 69 Eyesin olevan kovassa kunnossa oleva livebändi. Mielestäni kuitenkin artistilla/bändillä on yleisesti ottaen suuri vastuu yleisöstä ja heidän viihtyvyydestään keikalla. Ihmiset tulevat kaukaakin katsomaan keikkoja ja ostavat kalliita pääsylippuja, jotta näkisivät esiintyjän. Bändi ei pystyisi tekemään työtään ilman kuulijoita, jotka siis mahdollistavat heidän työnsä. Esiintyjän tehtävänä on,  kuten esimerkiksi ihan tavallisessa ammatissa työskentelevänkin, täyttää asiakkaan tyytyväisyys ja tehdä kaikki sen eteen. Tiedän kuitenkin että kaikki mokaavat joskus ja erehdyksiä sattuu. Silti tärkeintä on muistaa pysyä nöyränä yleisöä kohtaan, sillä ilman yleisöä ei olisi myöskään bändiä/artistia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti